زهرا علی اکبری– احسان خاندوزی در تازه‌ترین اظهارات خود اعلام کرده است طی روزهای آینده شاهد به ثمر نشستن این اقدامات در مدیریت بازار ارز خواهیم بود. وی در این اظهارات کوتاه درباره دلایل افزایش نرخ ارز صحبت نکرده است و همین موضوع بر ابهامات ماجرا می‌افزاید.

چرا دلار گران شده است؟

برخی مهمترین دلیل افزایش نرخ دلار را تامین کسری بودجه می‌دانند . این موضوع به صورت غیرمستقیم از سوی رییس سازمان برنامه و بودجه تکذیب شد است . وی در تازه‌ترین اظهارات خود گفته است: می‌توان گفت امسال نخستین سالی است که طی چند سال گذشته ۴۰ درصد درآمد نفتی وارد صندوق توسعه ملی می‌شود، این در حالی است که در سنوات قبل اجازه گرفته می‌شد و ۲۰ درصد به صندوق توسعه واریز می‌شد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: الحمدالله امروز در هزینه‌های جاری و اجتناب‌ناپذیر کسری نداشتیم حتی از ابتدای سال و در شش ماه ۴۰ هزار میلیارد تومان به حوزه عمرانی پرداخت شده است.
میرکاظمی تصریح کرد: قاعدتا درآمدهای دولت در نیمه دوم سال بهتر می‌شود و ان شاء الله در نیمه دوم حتی پرداخت‌های عمرانی نیز بیشتر خواهد شد و وضعیت پروژه‌ها بهتر می‌شود. با این حال کارشناسان این سئوال را می‌پرسند که با توجه به اینکه تغییر خاصی در فضا ایجاد نشده و مذاکرات نیز از مدتها پیش در بلاتکلیفی کشدار به سر می‌برد ، چرا بازار با رشد قابل توجه قیمت روبروست .

بیشتر بخوانید:

مراقب تله دلالان ارز برای «اجاره کارت ملی» باشید

رشد نقدینگی در پایان مهر چه روندی داشت؟/ اعلام جزییات از سوی بانک مرکزی

بازار ارز

درآمدهای نفتی کجاست؟

در این میان اخباری مهمی از سوی مقامات دولتی مطرح می‌شود . مخبر، معاون اول رییس جمهوری گفته است: امروز نفت را به‌خوبی می‌فروشیم و جابه‌جایی پول به نحو مطلوب انجام و هزینه‌های جاری کشور بدون استقراض و روش‌هایی که منجر به تورم شود تأمین می‌شود. امروز با وجود تصویری که از کشورمان نمایش داده می‌شود، ایران در نقطه بسیار خوبی قرار گرفته و در این مدت توانستیم گره‌های بسیار بزرگی را در فروش نفت، جابه‌جایی پول، تأمین کالاهای اساسی و سایر موارد پشت سر بگذاریم.
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت نیز به‌تازگی با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: صادرات نفت ایران در ماه پیش رکورد چند سال اخیر را شکست و پول فروش آن جایگزین خلق سرسام‌آور نقدینگی می‌شود.
ماجرای افزایش درامدهای نفتی پیش از این نیز از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی و همچنین سازمان برنامه و بودجه اعلام شد است .

چشم‌انداز تیره‌تر شده است یا امیدواری کمتر ؟

برخی از معامله‌گران می‌گویند یکی از مهمترین دلایل رشد قیمت دلار تیره‌تر شدن چشم‌انداز اقتصادی است چرا که فعلا امیدی به احیای برجام نیست و تحولات پیش رو در آمریکا نیز می‌تواند بر این امر اثر بگذارد. در عین حال برخی نیز از ناامیدی نسبت به سیاست‌های اقتصادی دولت سخن می‌گویند . گفته می‌شود بانک مرکزی نتوانسته است تاثیر چندانی بر مهار قیمت ارز بر بازار بگذارد.
گزارش‌های میدانی از بازار نشان می‌دهد بخش مهمی از تقاضای موجود در بازار برای خرید ارز فیزیکی یا اسکناس است چرا که در سامانه نیما عرضه همواره از تقاضا پیشی می‌گیرد .

سیاست تهدید در کنار هشدار

هر چند بانک مرکزی با تلاش فراوان قیمت دلار را به کانال ۳۵ هزار تومان بازگرداند اما بازار در روز گذشته شاهد رشد دوباره قیمت دلار و ورود به کانال ۳۶ هزار تومان بود. حالا اهرم یارانه برای مهار تقاضای خرید به کار آمده است .
در روزهای اخیر کارت‌های ملی اجاره‌ای سر از بازار درمی‌آورند تا افراد با گرفتن مبلغی سهمیه ارزی خود را به دیگری واگذار کنند اما حالا جدا از هشدار نسبت به اجاره کارت ملی، سخنگوی ستاد هدفمندی یارانه‌ها گفته است که خرید دو هزار دلار فعالیت اقتصادی محسوب شده و می‌تواند در تداوم پرداخت یارانه فرد موثر باشد.
معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه نیز با ارسال پیامکی به مردم و کسانی که کارت ملی خود را برای خرید ۲۰۰۰ دلار سهمیه‌ای به دیگران اجاره می‌دهند، هشدار داد که بدیهی است اطلاعات هویتی خریداران برای سازمان هدفمندی یارانه‌ها و سازمان امور مالیاتی ارسال می‌شود.

۲۲۳۲۲۳