نادیا زکالوند: تمساح ماده‌ای که به مدت ۱۶ سال و به دور از تمساح‌های دیگر در باغ‌وحش کاستاریکا زندگی می‌کند طی فرایند بکرزایی، باردار شده و ۱۴ تخم گذاشته است. البته تخم‌گذاری خزندگان در اسارت،‌ پدیده غیرمعمولی نیست اما سه ماه بعد از تخم‌گذاری مشخص شد، درون یکی از تخم‌ها، بچه تمساحی رشد کرده است. این بچه تمساح مرده به دنیا آمد اما با وجود آن دانشمندان کاستاریکا توانستند این روش تولیدمثل در تمساح را برای اولین‌بار دیده و ثبت کنند.

دانشمندان مواد ژنتیکی جنین تمساح را آزمایش کردند و با توجه به توالی DNA آن دریافتند این جنین حاصل بکرزایی یا تولیدمثل بدون وجود بخش ژنتیکی تمساح نر است.

تمساح ماده‌ای که بدون وجود تمساح نر، باردار شده است

بکرزایی نوعی تولیدمثل است که در آن از تخمک لقاح نیافته یک موجود زنده کامل به وجود می‌آید. این نوع تولیدمثل در تعداد زیادی از بی‌مهرگان و مهره‌داران نظیر کرم‌های لوله‌ای، ‌شکم‌پایان، سخت‌پوستان، حشرات، ماهی‌ها، دوزیستان و خزندگان (برخی مارها) دیده می‌شود. در برخی از گونه‌ها بکرزایی به‌ندرت و در شرایط خاصی صورت می‌گیرد و دانشمندان کاستاریکا، آن را برای اولین بار در تمساح مشاهده و ثبت کردند.

در بکرزایی سلول‌ تخم تمساح می‌تواند بدون لقاح با سلول اسپرم جنس نر، تبدیل به جنین تمساح شود. در واقع هنگام ساخت سلول تخمک، یک سلول پیش‌ساز به تخمک تبدیل شده و باقی به عنوان سلول اسپرم عمل کرده و با تخمک ترکیب شده و تخمک، بارور می‌شود.

منبع:

reuters