جواد مرشدی: چند ماه از سخنان رئیسی در مورد ترمیم کابینه می گذرد و دراین مدت فقط رئیس کل بانک مرکزی تغییر کرد،حالا و با شروع سال نو انگار رئیس جمهور مایل است به وعده‌های خود رنگ عمل بدهد، تا جایی که سه هفته از آغاز سال جدید نگذشته بود که سخنگوی دولت خبر از جابه‌جایی هایی داد و گفت: به‌منظور استفاده بهتر از ظرفیت مدیران، تحولات و جابه‌جایی‌های مدیریتی در دستور کار دولت است.لبه تیغ این سخن رئیس سازمان برنامه را نشانه رفت و رئیس آن تغییر کرد، اگرچه به ظاهر با عنوان استعفاء. نمایندگان هم از قافله عقب نماندند و کار وزیر جهاد کشاورزی را یک‌سره کردند، استیضاح فاطمی امین هم اعلام وصول شد و تا چند روز دیگر تکلیف این وزیر از آب گذشته رئیسی هم معلوم خواهد شد.این در حالی است که وزیر اقتصاد توانست از امضاهای استیضاح خود کم کند و به نمایندگان وعده ارائه بسته اقتصادی تا پانزدهم اردیبهشت را داد. پیشتر هم سه وزیر استعفا کردند. خبر آنلاین در گفت وگو با غلامرضا نوری قزلجه عضو کمیسیون کشاورزی مجلس به عملکرد دولت در این خصوص پرداخته است.

به‌نظر شما ترمیم کابینه تا کجا پیش خواهد رفت؟

ابتدا باید این نکته را در نظر داشته باشیم که شرایط مدیریت اجرایی کشوراصلا خوب نیست و حتما بایستی تغییر اتفاق بیفتد.خصوصا در حوزه های اقتصاد و معیشت مردم اصلا شرایط خوب نیست و لازم است چاره اندیشی شود.اگر چنانچه ترمیمی می خواهد اتفاق بیفتد این ترمیم باید تبدیل به احسنت شود،یعنی اگرفردی جایگزین می شود مدیرجدید باید حتما توانمندتر و قدرتمندتر از مدیر قبلی باشد تا بتواند اتفاق خوبی بیفتد،روی افراد و اشخاص که بحثی نیست روی توانمندی و مدیریت بحث است.این توانمند بودن لازمه ترمیم است.

بحث دیگری که می توان به آن اشاره کرد این است که دایره سیاسی دولت برای انتخاب مدیران باید قدری وسیع تر از این باشد ،بنظر می آید دایره سیاسی دولت خیلی محدود است و به افراد خیلی محدودی توجه دارند و حتی در اردوگاه اصولگرایی هم افراد توانمند زیادی هستند که دولت می تواند ازآنها استفاده کند .الان شرایط به نحوی است که این جریان باید نشان دهد که می تواند کاری انجام دهد یا نمی تواند،بنظر من دولت باید حتما آن دایره را بزرگتر کند و هر کسی را که در اردوگاه خود فرد قابلی می بینند روی کار بیاورند و از آنها استفاده کنند .مطلب دیگر اینکه در حالی که همه نگاه ها به وزرات خانه است من اعتقاد دارم که در سطوح پایین تر و در سطح استانداران هم لازم است این اتفاق بیفتد.در جلسات هفتگی که ما با اعضا فراکسیون داریم گزارشاتی که از استان ها و مناطق مختلف در آنجا مطرح می شود این استنباظ می شود که لازم است بعضی استانداران هم در موضع ترمیمی دولت قرار بگیرند چرا که همه سیاست های دولت را استانداران در استان ها مدیریت می کنند.

مهمترین چالشی که امسال دولت با آن روبرو خواهد بود چیست؟

بنظر من مهمترین چالش و آسیبی که پیش روی دولت در سال جاری است ،درگیر شدن آن با مهندسی انتخابات مجلس و حاشیه پردازی های آن است بجای پرداختن به مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم.این موضوع مهمی است و دولت باید خیلی دراین خصوص دقت کند،یعنی دولت در شرایطی قرار ندارد که نگاهی به مجلس داشته باشد و ببیند چه کسانی انتخاب می شوند و چه کسانی رای نمی آورند.دوباره باید خود را روی مشکلات جاری معیشتی و اقتصادی مردم متمرکز کند.دولت باید تلاش کند یک رضایتمندی را در جامعه ایجاد کند بلکه مردم میل شان برای مشارکت در انتخابات بیشتر شود .بنظر من اگر دولت اینکار را بکند دین خود را در بحث انتخابات ادا کرده است ولی اگر خدای نکرده وارد مباخث حاشیه ای و اخبار غیر رسمی شود آسیب بزرگی خواهد دید.

علیرغم تعویض برخی از مسئولان با این سلیقه سیاسی دولت اتفاق خاصی نمی‌افتد/ به جای وزیر کشاورزی چند وزیر در صف ترمیم بودند/ نگاه دولت محدود و جناحی است

بعنوان یکی از اعضا کمیسیون کشاورزی با استیضاح وزیر کشاورزی موافق بودید؟

نه من استیضاح را امضا نکردم.

بنظر شما استیضاح بحق و بجا بود یا اینکه این تغییر نباید انجام می شده؟

قضاوت در این حوزه خیلی سخت است ولی اگر در مجلس فضایی را برای استیضاح وزرا در نظر می گرفتیم فضا برای خیلی از وزرا سنگین تر از وزیر جهاد و کشاورزی بود.حالا اگر مسائل سیاسی و یا مسائل پشت پرده ای بوده باشد که ما در جریان نباشیم نمی دانم ولی بنا بر مباحثی که در مجلس در جریان است بنظر می آید که چند تا از وزرا قبل از ایشان در معرض ترمیم بودند.

از جمله آقای فاطمی امین که مجددا استیضاح ایشان اعلام وصول شده است،شما با استیضاح ایشان موافق هستید؟

اجازه دهید من در این حوزه اظهار نظر نکنم.

در نهایت بفرمایید با این اتفاقات و جابجایی هایی که صورت گرفته عملکرد دولت بهتر خواهد شد یا خیر؟

واقعیت مطلب اینکه با این سلیقه سیاسی دولت اتفاق خاصی نخواهد افتاد .همانطور که گفته شد لازم است دولت یک مقدار سلیقه سیاسی خودش را اصلاح کند،دولت خیلی جناحی و محدود نگاه می کند .دولت فقط افرادی را که در ستاد انتخاباتی بوده اند و یا کسانی که از نظر سیاسی همراهی کرده اند، می بیند و اگر دایره دید خود را در همین اندازه نگه دارد من بعید می دانم تبدیل به احسنتی اتفاق بیفتد و ترمیم نتیجه ای دهد. دولت باید دایره دید خود را وسیع تر کند و با نگاه بلند تری به موضوعات نگاه کنند و قدری بیشتر باید احساس مسئولیت داشته باشد .

برخی وزرای دولت سیزدهم وزرای ضعیفی هستند و می توان گفت در زمان رای اعتماد نمایندگان مجلس به صرف همسو بودن با دولت، کارنامه آنها را بدون بررسی دقیق، تایید کردند. قبول دارید نمایندگان با رودربایستی با آقای رئیسی به برخی وزرا رای اعتماد دادند.

بله،این دقیقا همان نقطه تداخل است که مجلس هم در این ناکارآمدی شریک است.مجلس چنان باز با این موضوع برخورد کرد و آن موضع نظارتی خود را پایین آورد و با آن ۲۲۰ امضایی که برای دعوت ازآقای رئیسی فرستادند دولت دست خود را خیلی باز دید و گفت هرکسی را بیاورم در مجلس رای اعتماد خواهد آورد و همین اتفاق هم افتاد .مجلس با این موضوع خیلی ساده وآسان برخورد کرد و دولت هم رفت به سمتی که بجای افراد کارآمد افراد نزدیکتر را انتخاب کرد.

بیشتر بخوانید:

۲۱۲