گروه سیاسی: روزنامه شرق در روزهای پایانی سال۱۴۰۱ خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال۱۳۷۹ را برای اولین بار منتشر کرد. خاطرات آیت الله هاشمی در ۲۷ سال گذشته سندی منحصر به فرد در تاریخ معاصر ایران حاوی ناگفته های فراوانی از کارنامه او و انقلاب اسلامی است.

خاطرات سال۱۳۷۹ از سالی پر التهاب و پرحادثه است که دولت اصلاحات و مجلس ششم با اکثریت طرفدار دولت، درون بحران های پیاپی گرفتار آمدند. در این سال هم آیت الله هاشمی وزنه تعادل را ایفا می کرد و تلاش او صرف اعتدال در فضای سیاسی و تعدیل تندروی های چپ و راست می شد.

یکی از مهمترین انتقادات جریان راست به دولت اصلاحات حول سیاست های این دولت برای آزادی های سیاسی و اجتماعی، صورتبندی می شد. این فضا که موضوع داغ روزنامه های آن زمان و تریبون های رسمی ائمه جمعه بود، محافل سیاستمداران را نیز تحت تاثیر قرار داده بود.

بمب خبری شب عید سال ۱۳۷۹، ترور سعید حجاریان عضو شورای شهر تهران بود. بررسی خاطرات آیت الله هاشمی نشان می دهد ترور حجاریان محل منازعه جدی جریان چپ و راست که موافقان و منتقدان دولت خاتمی را تشکیل می دادند، شده بود. ترور حجاریان به مرور میان قوه قضاییه و وزارت اطلاعات و حتی درون نیروهای وزارت اطلاعات، محل منازعه شده بود.

روایت «نقشه ترور» سیدمحمد خاتمی توسط محافظش

در چنین شرایطی، آیت الله هاشمی در خاطرات روز چهارم فروردین۱۳۷۹ می نویسند :

«پیش از ظهر دکتر حسن روحانی(دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی) آمد. دو ساعتی درباره مسائل مهم کشور و انقلاب مذاکره کردیم. هر دو قبول داریم اگر وضع به همین منوال پیش برود، انقلاب اسلامی جای خود را به حکومت سکولار خواهد داد و اگر سخت گیری شود مردم سالاری نظام ممکن است آسیب ببیند و رعایت اعتدال و دادن امتیازاتی از سوی رهبری ضمن کنترل جریان های غیر دینی، می تواند وضع را مهار کند.

ایشان از قول آقای علی ربیعی گفت یکی از محافظان آقای خاتمی، قصد ترور ایشان را داشته و دستگیر شده است. می گویند به خاطر مشاهده جریان های غیراسلامی و عدم قدرت و تحلیل وضع موجود، به این فکر افتاده و از یکی از مراجع هم سوال کرده است. گرچه ایشان، او را نصیحت کرده که این افکار را از سر بیرون کند ولی او منع را نفهمیده است. مقداری هم راجع به راهکارهای جلوگیری از افراط و تفریط صحبت کردیم.»

آیت الله هاشمی در سال۱۳۷۹ به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، به دور از مسئولیت های مستقیم اجرایی فرصت افزون تری برای پرداختن به جزئیات خاطرات روزانه خود داشت. ویژگی خاطرات دوران پسا ریاست جمهوری علاوه بر ثبت جزئیات، تحلیلی شدن نسبی خاطرات است.

یادداشت های روزانه هاشمی رفسنجانی در سال۱۳۷۹ برای اولین بار در ویژه نامه اسفند۱۴۰۱ روزنامه شرق منتشر و قابل دسترس است.

۲۱۶۲۱۳