مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان گفت:سالانه ۸۰ هزار زندانی را آموزش میدهیم و در حال حاضر حدود ۵۰ هزار نفر از آنها در مراکز ما مشغول به کار هستند.
روزگار پرس به نقل از تایماز نیوز| رحیم مطهرنژاد در نشست خبری با خبرنگاران افزود: بنیاد تعاون زندانیان کشور از ۸۲ سال قبل تاسیس شده است وظیفه این تعاونی اشتغال زندانیان و کمک به معیشت آنها و خانوادههای شده است.
مطهرنژاد بیان داشت: این بنیاد در سراسر کشور صدها کارگاه تولیدی، زمین زراعی، مجتمع پرورش دام و طیور و … دارد که در آن هزاران نفر از زندانیان مشغول به کار هستند و از این طریق معیشت شان فراهم میشود.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر در داخل، پیرامون و بیرون از زندانها ۵۰ هزار نفر زندانی شاغل داریم که ۱۵ هزار نفر آنها اشتغال نشسته دارند و بقیه اشتغال مولد دارند. منظور از اشتغال نشسته درباره زندانیانی است که میخواهند بخشی از اوقات شان را با فعالیتهایی پر کنند. مثلا بعد از یادگیری صنایع چوبی مجسمه و ماکت های چوبی درست میکنند. یا مثلا با هسته خرمان تسبیح درست میکنند و انواع هنرهای دستی که میشود از طریق آنها در زندان وسیله ای تولید کرد. فعالیت این افراد را خوداشتغالی یا اشتغال نشسته میگوییم. باید تلاش کرد تا فعالیت این افراد را هم به سمت و سویی ببریم که محصولات شان مولد باشد و در بازار عرضه شود. مثلا به جای تسبیح، یک عصا تولید کند که کاربردی باشد. یا مثلا ظرف چوبی تولید کند که قابلیت استفاده و فروش داشته باشد.
مدیرعامل بنیاد تعاونی زندانیان افزود: منظور از اشتغال مولد این است که این افراد محصولی را تولید میکنند که حتما به بازار عرضه میشود. مثلا محصولات کشت و صنعت ما شامل: محصولات کشاورزی، دام و طیور، آبزیان و … دارد که زندانیانی که در اینجا کار میکنند، حقوق میگیرند و محصولات تولیدیشان همگی در بازار توزیع می شود. گروه سوم شامل افرادی میشوند که پیرامون زندانها فعالیت میکنند. مثل افرادی که با قرار یا به صورت رای نیم باز از زندان بیرون آمده اند و پیرامون زندان فشافویه درکشت و صنعت فعال هستند. گروه دیگری هم هستند که گروه زندانیان اعزام به کار هستند که توسط ما برای کار به بخش خصوصی معرفی میشوند.
مطهرنژاد در خصوص چگونگی بکار گیری زندانیان نیر خاطر نشان کرد:
در هر زندان یک شورای طبقه بندی وجود دارد که شورا بررسی میکند و اجازه میدهد زندانی در بیرون از زندان کار کند. مجموع این افراد ۵۰ هزار نفر هستند که حدود ۲۰ هزار نفر از آنها رای باز هستند و بیرون از زندان کار میکنند.
وی در ادامه سخنان خود اضافه کرد: همه زندانیانی که مشغول به کار هستند بر اساس کاری که انجام میدهند، تعداد روز و ساعتهایی که سر کار میآیند، دستمزد دریافت میکنند. اگر کارشان قابلیت شمارش داشته باشد، مثل کارگاه قالی بافی، دستمزد را به صورت رجمزدی به آنها پرداخت میکنیم. ملاک و معیارمان هم نرخ و حقوق و دستمزد اتحادیه در همان شهر و استان است.
وی با اشاره به اینکه بنیاد تعاون زندانیان در سراسر کشور مراکز اشتغال دارد، گفت: در کل کشور حدود هزار مرکز کوچک، متوسط و بزرگ برای اشتغال داریم و انواع و اقسام تولیدات شامل: صنایع دستی، پوشاک، مصنوعات فلزی، قطعه سازی، کشاورزی، دامپروری و … را انجام میدهیم. این مراکز در ۲۳۰ شهر کشور فعال هستند.
مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان درکشور افزود: سالانه ۸۰ هزار زندانی را آموزش میدهیم و در حال حاضر حدود ۵۰ هزار نفر از آنها در مراکز ما مشغول به کار هستند.
مطهرنژاد بابیان اینکه طبق آمار بین ۱۵ تا ۲۰ درصد زندانیان دوباره به زندان برمیگردند، گفت: بررسی های انجام شده نشان میدهد فقط یک تا دو درصد از افرادی که در دوره های آموزشی و اشتغال ما مشغول میشوند دوباره دستگیر و زندانی میشوند که این یک موفقیت بزرگ است. آموزش و اشتغال نقش مهمی در آینده زندانیان دارد و فردی که شغل و مهارت داشته باشد اغلب به بزهکاری برنمیگردد. ما هم با همه توان از آنها حمایت میکنیم. فعالیتهای ما شامل حمایت از ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر زندانی میشود که اگر هر کدام عضو خانواده ای ۳ نفری باشد از حدود یک میلیون نفر حمایت کرده ایم.
وی با اشاره به اینکه سود و آورده این صنایع همه متعلق به خود زندانیان است، اضافه کرد: همچنین این سود در قالب حقوق و دستمزد به آنها پرداخت میشود یا به خانواده هایشان به صورت بلاعوض کمک میشود یا به آزادی شان کمک میکنیم و یا به توسعه اشتغال آنها. بخشی از درآمد نیز خرج رفاه زندانیان میشود. مثلا به موضوع رفاه، ورزش، کارهای فرهنگی و … کمک میکنیم.
مدیر عامل بنیاد تعاونی کشور بیان داشت: این بنیاد برای زندانیانی تاسیس شده که دوران محکومیت شان را طی میکنند و ما همه توانمان را گذاشته ایم برای افرادی که زندانی هستند. با این حال سازمان زندانها اداره ای دارد به نام اداره امور اجتماعی و مراقبتهای بعد از خروج. بودجه محدودی در اختیار دارد که به زندانیانی که در دوران محکومیت آموزش دیده و کار میکردند، وام اعطا شود تا حرفهای را که در زندان یادگرفته اند در بیرون از زندان ادامه دهند. اما بودجه این اداره محدود است و باید دولت، مجلس و نهادهای عمومی و حاکمیتی باید از این اداره حمایت کنند تا زندانیان آزاد شده بیشتری بتوانند از این امکانات بهرهمند شوند. از سوی دیگر باید کارآفرینها هم به افرادی که بعد از زندان متنبه شده اند اعتماد کنند.
وی با اشاره به اینکه فعالیت این بنیاد به شدت در کاهش آسیبهای اجتماعی در دوران محمومیت موثر است، گفت: وقتی شرایط کار برای زندانی فراهم میشود او را از آسیب دور میکند. مثلا زندانی وقتی بعد از کار در زندان خسته میشود، استراحت میکند و به فکر کارهای دیگر نیست. از این گذشته آسیب را از همبندی هایش دور میکند. همینطور خانواده او هم از آسیب دور میشوند. وقتی خانواده زندانی از آسیب دور شود، یک آسیب اجتماعی هم کمتر میشود.