یکی از شایع‌ترین بیماری‌های فصل گرما، مسمومیت غذایی است که عمده‌ترین دلیل آن هم مصرف مواد غذایی یا استفاده از آب آلوده برای خوردن یا شست‌وشوی ظروف است. باکتری‌ها، ویروس‌ها، سموم و مواد شیمیایی از این طریق وارد بدن می‌شود و بیماری‌زایی ایجاد می‌کند. همین مسئله سبب می‌شود تا شکم درد، حالت تهوع، اسهال یا استفراغ در فرد دیده شود. در بیشتر مواقع گوشت نیمه‌پخته، غذاهایی که در کنار جاده فروخته می‌شود یا آب‌های آلوده، سبب این اتفاق می‌شود.

گرمازدگی، بیماری شایع دیگر تابستان است که با سردرد، خشک‌شدن پوست، گرفتگی عضلات، ضعف، استفراغ، افزایش ضربان قلب یا تنفس سخت، همراه است. متخصصان می‌گویند نخستین علامت این بیماری، سرگیجه است. اگر هم علائم شدید شود، خطر به کما رفتن وجود دارد. توصیه می‌شود افراد از نوشیدنی‌های خنک استفاده کنند و در ساعت‌های گرم، تردد کمتری در مکان‌های باز داشته باشند.

آفتاب‌سوختگی‌ هم در گروه بیماری‌های تابستان قرار می‌گیرد. البته افرادی که برای مدت زمان طولانی در معرض آفتاب هستند، با خطر آفتاب‌سوختگی مواجهند. زمانی که اشعه ماورای بنفش برای ساعت‌های زیادی بر بدن بتابد، افرادی که ملانین کمتری در بدنشان تشکیل می‌شود، مستعد ابتلا به سرطان پوست هستند. ا

فراد با نشانه‌های آفتاب‌سوختگی، ابتدا دچار حالت لرز می‌شوند، بعد حالت تهوع، استفراغ و تب به سراغشان می‌آید. گاهی نشانه‌هایی شبیه آنفلوآنزا هم در فرد دیده می‌شود. تاول‌های روی پوست هم عمده‌ترین نشانه‌های آفتاب‌سوختگی است. بهترین راه برای پیشگیری، توصیه به استفاده از ضدآفتاب با اس‌پی‌اف‌۵۰ است.

البته به بیماری‌های تابستان، می‌توان راش‌های پوستی را هم اضافه کرد. این اتفاق اغلب برای افرادی رخ می‌دهد که بیش از حد عرق می‌کنند. زمانی‌که عرق در لباس‌ها جمع می‌شود، پس از چند ساعت، باعث خارش می‌شود و بثورات یا راش‌های پوستی ایجاد می‌کند. قرمزی و خشکی پوست از نشانه‌های آن است.

پزشکان، آبله‌مرغان را هم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های فصل تابستان معرفی می‌کنند. این بیماری همانطور که برای همه شناخته شده است، به‌صورت جوش‌های کوچک و پرمایع همراه با تب دیده می‌شود. ویروس از طریق قطرات موجود در محیطی که فرد آلوده در آنجا ترشحاتی داشته است، منتقل می‌شود. مثل آب دهان یا آب بینی و… این بیماری بین یک تا ۲هفته ادامه دارد.

سرخک هم جزو بیماری‌های شایع در تابستان است که راه ‌انتقالش مانند آبله‌مرغان است و معمولا مخاط پشت حلق را آلوده می‌کند. ویروس ایجادکننده سرخک‌، در تابستان سریع‌تر تولید مثل می‌کند و به‌صورت سرفه، تب شدید، گلودرد و قرمزی چشم خودنمایی می‌کند. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری، باید واکسن تزریق کرد.

زردی‌ هم بیماری شناخته‌شده این فصل است که عمدتا از طریق هپاتیت‌A و به‌دلیل مصرف مواد غذایی و آب آلوده ایجاد می‌شود. این بیماری از طریق مدفوع و دهان منتقل می‌شود و اگر درمان نشود، بر عملکرد کبد تأثیر می‌گذارد و منجر به تولید بیش از حد صفرا می‌شود. همانطور که از نامش پیداست، تغییر رنگ پوست و زردشدن آن از نشانه‌های اصلی است. در کنار آن، سفیدی چشم، روشن‌شدن رنگ مدفوع، تیره‌شدن رنگ ادرار و خارش پوست هم جزو نشانه‌های ابتلا شناخته می‌شود.

حصبه و اوریون هم بیماری‌هایی هستند که اغلب در تابستان شایع می‌شوند. منبع ایجادکننده حصبه مواد غذایی و آب آلوده است. اوریون هم بیش از همه، به سراغ کودکان می‌رود و از طریق سرفه و عطسه منتقل می‌شود.

در این شرایط، پزشکان به نوشیدن آب کافی، محافظت در برابر آفتاب و مصرف غذا و آب سالم توصیه می‌کنند. متخصصان پوست هم می‌گویند افراد در این فصل از کلاه و عینک استفاده کنند، ضدآفتاب را نیم‌ساعت قبل از خروج از خانه، روی پوست بزنند. روزانه بین ۲ تا ۳لیتر آب مصرف کنند. مصرف کافئین را کم کنند، دست‌ها را مرتب بشویند و غذاهای خیابانی و ناسالم نخورند.

۲۳۳۲۳۳